5

dec

Tillbaka till kalendern

Idag är du ledig och vad passar inte då bättre än att göra lite julgodis. Här får du ett bra recept på knäck. Knäcksmeten blir mycket het, så du MÅSTE koka knäcken tillsammans med någon vuxen!

Mikroknäck

Det här är ett sätt att göra knäck på – i mikrougnen! Det går snabbt och det är lätt att hälla smeten direkt ur kannan i knäckformar.
En sats tar ungefär 10 min att göra. Det blir ca 30 st. Gör två satser i rad om du vill ha fler knäckar!

Ingredienser
1 dl vispgrädde
1 dl sirap
1 dl socker
ca 15 sötmandlar

Gör så här:
1. Blanda grädde, sirap och socker i en hög kanna med pip som tål hög värme.
(En glaskanna från en kaffebryggare är jättebra – kolla bara först att den inte innehåller några skruvar eller andra delar av metall!)
2. Ställ kannan i mikron och kör på högsta effekt 8 min.
3. Rör om lite snabbt efter halva tiden.
4. Hacka mandlarna medan smeten kokar. (Är du allergisk mot mandel kan du ta osaltade solrosfrön istället.)
5. Gör ett prov, dvs häll lite av knäcksmeten i ett glas med kallt vatten. Går det att forma smeten till en rund kula har knäcken kokat färdigt, annars får den koka några min till.
6. Rör i mandel eller solrosfrön.
7. Häll smeten i knäckformar.

Lycka till!